PARALEKS  DOO je osnovan 1990. godine. Od tada posluje kao porodična firma, sa sedištem u Beogradu – Leštanima. Ljubav prema biciklima je bila pokretač razvoja firme i početak pravljenja prvih komponenti i delova za bicikle.

U vreme stare Jugoslavije, firma se razvijala i radila sa tadašnjim gigantima kao što su:

  • Unis – Sarajevo,
  • Rog – Ljubljana,
  • BP CYCLE –Subotica…

proizvodeći tadašnje modele sedišta, pedale, pumpe…

Preduzeće je posle raspada Jugoslavije imalo jedan teži period, ali želja, volja kao i upornost da se ostane na tržištu i da se odoli svim poteškoćama, bila jevelika. Od 2000.godine preduzeće Paraleks d.o.o.,  pored proizvodnje, pokreće i veleprodaju bicikli, kao i servis koji je direktna podrška prodaji. Do 2008. godine preduzeće osvaja novih 20-ak proizvoda, kao što su: bidoni , nosači za bidonekatadiopteri, štitnici za zupčanike, razne vrste gripova…. Uspešno širi svoju prodaju proizvoda kod svih renomiranih srpskih brendova, kao što su CAPRIOLOPLANET BIKEVENERA BIKE

Naš proizvod, bidon boca ili flašica za vodu, otvara nam nova tržišta, koja nisu u direktnoj vezi sa biciklizmom. Tako da sarađujemo sa mnogim agencijama kojima prodajemo naš proizvod sa štampom i zahtevima različitih brendova kao ĐAK SPORT, JAFFA CRVENKA, PLAZMA,TRIK….. Paraleks d.o.o. posluje na oko 600m2, u svom upravnom, marketinškom, proizvodnom, magacinskom i servisnom prostoru. Kako se širilo poslovanje preduzeća, tako je rasla potreba za usavršavanjem, prodirući u sržnovih tehnoloških dostignuća, kako bi proizvodni ciklus bio što produktivniji. Radni vek preduzeća Paraleks d.o.o. obiluje bogatim iskustvom, koje nam šalje „vetar u jedra“ i pravac kojim treba da idemo. Pozitivna energija i puls naših sugrađana, snaži našu želju da uspemo u širenju proizvodnog kapaciteta i kvaliteta, prateći savremeno tržište i držeći korak sa brzim vremenom.